PACKER - FORUM KULTURYSTYCZNE

Forum PACKER Strona Główna
 

 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja  Profil   

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

 
Glutamina


 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum PACKER Strona Główna -> Suplementacja
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość

Lesiu
Nowy




Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 12
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 19:15, 31 Gru 2007    Temat postu: Glutamina

L-glutamina jest wolnym aminokwasem ,który stanowi ponad 60% całej puli aminokwasowej komórki mięśniowej. Podczas intensywnego treningu organizm zużywa około 40 g glutaminy. W przypadku braku glutaminy w organizmie zużywane są rezerwy innych aminokwasów w celu wyrównania deficytu glutaminy.

Glutamina
- najsilniejszy aminokwas! Dlaczego ? Jaki? Kiedy stosować? (czym różni się peptyd glutaminy od czystej l -glutaminy)
W spożywaniu dużej ilości białka ( około 2- 3 g /kg wagi ciała ) poszukujemy recepty na osiągnięcie maksymalnych przyrostów w budowaniu masy mięśniowej. Należy jednak wiedzieć że tylko część białka z pożywienia około 50 % wykorzystywana jest przez organizm do odbudowy uszkodzonych włókien mięśniowych . Pozostała część aminokwasów ( cząsteczek białka, które budują mięśnie) znajduje się już w organizmie i pochodzi z przemian wewnątrzustrojowych nazywanych transaminacją .
Odpowiednie tempo i poziom transaminacji zapewnia jedynie wysokie stężenie glutaminy ,gdyż dziewięćdziesiąt procent azotu niezbędnego do przebiegu tego procesu pochodzi właśnie z "magazynu glutaminowego" Utrzymanie wysokiego poziom tego procesu jest niezbędne w celu pełnej regeneracji oraz rozwoju masy mięśniowej.
Pamiętaj !!!
Bez odpowiedniego poziomu białek ustrojowych nie może mieć miejsce pełna odbudowa mięśni. Dlatego nie należy koncentrować się tylko na białku które spożywamy ,ale utrzymywać wysoki poziom białek ustrojowych.

Co to jest glutamina?

L-glutamina jest wolnym aminokwasem ,który stanowi ponad 60% całej puli aminokwasowej komórki mięśniowej. Podczas intensywnego treningu organizm zużywa około 40 g glutaminy. W przypadku braku glutaminy w organizmie zużywane są rezerwy innych aminokwasów w celu wyrównania deficytu glutaminy.. Jest to proces bardzo nie ekonomiczny. Co z tego że spożywamy duże ilości białka oraz innych aminokwasów, jeśli będą one częściowo zużywane do tworzenia l- glutaminy.
Dlatego należy pamiętać o systematycznym dostarczaniu l-glutaminy do organizmu ponieważ budowa mięsni jest możliwa tylko przy pełnych zasobach glutaminy.
Działanie glutaminy na przyrost masy mięśni polega też na zwiększeniu uwodnienia komórek mięśniowych (podobne działanie do kreatyny) przez co zwiększa się ich objętość ,a co za tym idzie obwód mięśnia. Zwiększone uwodnienie komórek to sygnał anaboliczny - stymulujący syntezę białek oraz glikogenu.(głównego energetyka procesu skurczu mięśnia). Badania wykazały że glutamina podwyższa poziom hormonu wzrostu ,który jest podstawowym hormonem odpowiadającym za przyrost masy mięśniowej.

Czym różni się peptyd glutaminy od czystej L- glutaminy.?

Peptyd glutaminy jest naturalnie uzyskanym suplementem natomiast L- glutamina to syntetycznie (podobnie jak kreatyna) wytworzony preparat .Peptyd uzyskuje się z wyselekcjonowanych nasion zbóż w których występuje maksymalne jego nagromadzenie . Dzięki specjalnemu procesowi "spray drying" tzn "rozpraszaniu suchym" uzyskuje się peptyd o minimalnej masie cząsteczkowej oraz o pełnej stabilności chemicznej. Produkt taki zawiera maksymalne stężenie czystej L-glutaminy około 30% powiązanej w dwu i tri - peptydy co daje maksymalne wykorzystywanie tego suplementu. Dzięki wiązaniom peptydowym czysta L- glutamina uwalniana jest systematycznie w odpowiedniej dawce ,dzięki której przez kilka godzin utrzymuje się anabolizm organizmu ( stan budujący).Wygląd ,smak oraz rozpuszczalność nie zawsze spotykają się z aprobatą osób stosujących peptyd. Należy pamiętać iż peptyd znacznie różni się wyglądem od czystej l- glutaminy .Syntetycznie wytworzona l- glutamina jest śnieżno-białym łatwo rozpuszczalnym proszkiem , natomiast naturalnie wytworzony peptyd jest lepki , trudno rozpuszczalny o jasno brązowawym kolorze. Z doświadczenia zawodowych kulturystów wiemy, iż peptyd najlepiej jest dodawać do innych odżywek takich jak białka serwatki , odżywek węglowodanowo- białkowych czystych węglowodanów lub nawet do normalnych posiłków. Rozpuszcza się on w ten sposób łatwo uzyskując posiłek maksymalnie "naładowany" glutaminą . Zawartość czystej l- glutaminy w peptydzie wynosi około 30 % ale dzięki wiązaniom peptydowym jest on w 100% wchłanialny.
Czysta L- glutamina pomimo 100% zawartości glutaminy nie jest w pełni wykorzystywana przez organizm. Stosowana w wysokiej dawce jednorazowo jest szybko metabolizowana - przerabiana i wydalana .Stosowanie czystej L- glutaminy ma sens jedynie przy bardzo częstej suplementacji (co 1 godz ) i stosowaniu małych dawek ok.1g. Najważniejszym okresem kiedy powinniśmy przedłożyć L- glutaminę nad peptyd to okres bezpośrednio po treningu kiedy deficyt glutaminy jest największy i niezbędne jest szybkie dostarczenie dużej dawki czystej glutaminy .
Produkcją najbardziej wartościowego peptydu glutaminy zajmują się największe Amerykańskie Laboratoria (Commercial Proteins Corporation)które specjalizują się również w produkcji naturalnych koncentratów oraz izolatów białek serwatkowych.
Jeśli chodzi o syntetycznie wytworzoną l -Glutaminę prym wiedzie Japońskie Labolatorium KYOWA ,które produkuje również preparaty aminokwasowe dla największych potentatów w sprzedaży odżywek w Ameryce.

Dawkowanie oraz kiedy spożywać glutaminę ?


Zapotrzebowania na glutaminę wzrasta w stanach katabolizmu , czyli w okresie ujemnego bilansu azotowego .Dlatego powinno się stosować w takich okresach jak:
- bezpośrednio po przebudzeniu ok. 5 g - 10 g peptydu glutaminy (zawartość około 1,7 do 3,3 g czystej glutaminy)
- bezpośrednio po treningu ok. 5g- 15 g peptydu glutaminy(zawartość około 1,7 do 3,3 g czystej glutaminy) lub najlepiej około 10 g czystej l - glutaminy
- oraz przed snem około 5- 10 g peptydu glutaminy. (zawartość około 1,7 do 3,3 g czystej glutaminy)
Spożycie L-glutaminy powinno być rozłożone na cały dzień. Łączna dawka powinna wynieść pomiędzy 5g a 15 g w zależności od intensywności treningu ,masy mięśniowej, diety oraz suplementacji innymi odżywkami. Ta dawka powinna być podzielona na wiele mniejszych porcji lub zastosowana w taki sposób aby cały czas systematycznie organizm dostarczał mniejsze dawki(np.: dodanie peptydu l- glutaminy do posiłków lub odżywek ). Bardzo ważne jest spożycie czystej glutaminy bezpośrednio po treningu w celu bezpośredniego uzupełnienia wykorzystanych zapasów l- glutaminy ,zanim powstanie niedobór i związany z nim stan kataboliczny .Bezpośrednie spożycie L- Glutaminy po treningu powoduje również wydzielanie hormonu wzrostu ( który jest podstawowym hormonem przysadki mózgowej), który stanowi najważniejszy czynnik do przyrostu masy mięśniowej.

Pamiętaj !

"Przeładowanie" białkiem nie jest najwłaściwszą drogą do rozwoju masy mięśniowej - lepiej spożywać go mniej a uzupełniać dietę suplementami glutaminy.
Naturalny Peptyd l- glutaminy najlepiej stosować dodając go do innych odżywek lub posiłków a czystą syntetycznie wytworzoną L- glutaminę należy przyjmować bezpośrednio po treningu.

źródło [link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum PACKER Strona Główna -> Suplementacja Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
 
 


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group

 
Regulamin